8 de juny 2015

Escola de Formació Professional la Safor, societat cooperativa, 40 anys conreant el futur

M. Carmen Agulló Díaz,docent, investigadora i escriptora conta la història de l'Escola fent un reconeixement i gratitud al col·lectiu de persones -alumnat pares i mares,treballadors i treballadores, empreses col·laboradores- que entre tots han fet possible fer una escola democràtica, participativa que no sols forma a futurs professionals sinó que intenta formar persones amb valors.


El dia 4 de juny es va celebrar a l'auditori de l'Ajuntament de Beniarjó la XI Trobada Empresa-Centre Educatiu on assistiren l'alumnat que acaba cicles formatius, les empreses que han col·laborat durant el present curs en la Formació en Centres de treball, pares i mares i treballadors/ores que treballen i han treballat a l'Escola durant els 40 anys d'existència.

La Directora de l'Escola, Àngels Ciscar Gonzàlez, donà la benvinguda a tots els assistents agraint la col·laboració a les empreses, a l'alumnat i als pares i mares per la confiança dipositada i a l'Ajuntament pel seu recolzament. Posteriorment donà pas a la ponència Escola La Safor, societat cooperativa, 40 anys conreant el futur, a càrrec de  M. Carmen Agulló Díaz.


M. Carmen Agulló Díaz és llicenciada en Psicologia, Llicenciada en Filosofia i Ciències de l'Educació, i Doctora en Pedagogia per la Universitat de València.
M. Carmen Agulló Díaz, fa un recorregut històric rigorós i emotiu des dels inicis de l'Escola fins l'actualitat.

Al setembre de 1974, en una situació de endarreriment del sector agrícola cada vegada menys atractiu per als fills dels agricultors, en  plena època franquista, neix l'Escola de Formació Agrícola Comarcal La Safor. La Fundació Borràs Estela cedeix un edifici original i peculiar, creat als anys 60 amb finalitats educatives. El primer any només s'impartí la branca agrícola,  i a poc a poc, anaren afegint-se més branques, s'impartia Formació Professional de Primer Grau (alumnat de 14 anys). L'Escola des de sempre és una cooperativa de pares i mares i ara també d'alumnat emancipat.


L'Escola forma part de la Federació  colegios familiares rurales( inspirats en les Maisons rurals franceses)amb presència a Galicia, Astúries, Castella, santander i Valladolid on es trobava el centre de formació. La procedència de l'alumnat és majoritàriament de la comarca de la Safor i també de la Marina Alta i La Vall d'Albaida.

Alguns dels primers mestres: Albert Taberner, Joan Ramon Peris, Ferran Martínez, Margarita Pin, Rafa Tomàs, Isabel Díaz, Joan Gaspar, Fina Català, Emili Gironçés, Josep Tarrassó, Llúcia.

Donaven suport: Josep Raussell, Josep Lluís Cavanilles, Josep Maria Soriano.
Arriben els anys 80 i tenim les especialitats d'Administratiu, Delineació , Arts Gràfiques i Agrícola.


 I també els noranta en la LOGSE, l'Escola s'adapta a la nova llei i continua creixent.
Fins arribar al segle XXI que imparteix: Formació Professional Bàsica de Agrojardineria i Composicions florals. Cicles formatius de Grau Mitjà: Gestió Administrativa, Jardineria i Floristeria i Preimpressió Digital. I de Grau Superior: Educació Infantil.

L'Escola sempre ha pretés la millora del seu entorn social i la sensibilització en el respecte a la natura, per això des de dins del Centre es crea a l'any 2002, el CDR ( Centre de Desenvolupament Rural) La Safor per a continuar aquesta tasca, a més a més del treball que es realitza a les aules.

M. Carmen Agulló anima a tots els assistents sobretot a l'alumnat que conserven i augmenten els valors desenvolupats durant els dos anys d'escola: la cooperació, la solidaritat, el treball i esforç, la sensibilitat el respecte als demés i al medi...

Per acabar, cita a E. Galeano: "mucha gente pequeña, en lugares pequeños, haciendo cosas pequeñas, puede cambiar el mundo".


Per finalitzar la Trobada, a l'Escola hi hagué un vi d'honor amenitzat pel grup jove saforencs  Capa de plàstic.